Camerele foto fără lentile sunt cu un pas mai aproape de realitate

de: George Stanciu
06 04. 2017

Camerele foto fără lentile au dimensiuni extrem de mici, dar dificultățile tehnice le fac să fie departe de disponibilitatea comercială.

Cercetătorii de la MIT au reușit să înregistreze un progres când vine vorba de aceste camere, descoperind o nouă tehnică de surprindere a fotografiilor.

Camerele foto cără lentile au senzori de un pixel și au nevoie de până la o mie de expuneri pentru a crea o imagine clară, fiind mult prea lente pentru aplicații practice. Grupul de cercetători de la MIT a reușit să creeze o metodă de fotografiere care este de 50 de ori mai rapidă decât tehnicile precedente.

Lentilele redirecționează lumina în senzorul camerei pentru a crea o imagine clară. Fără lentilă, sistemele timpurii foloseau o pulsație luminoasă și citeau datele obținute într-un tipar aleator. Acest proces se repetă de aproximativ o mie de ori, analizând datele în tipare diferite, obținând suficiente date pentru a compune o imagine.

În loc să efectueze o mie de expuneri, grupul folosește o tehnică prin care măsoară cât durează ca fotonii să ajungă la senzor. Cu cât un obiect este mai departe de senzor, cu atât va ajunge mai întârziat și astfel, senzorul poate descoperi ”ce vede”.

Noua metodă de fotografie necesită, însă, tipare aleatorii ale luminii pentru a descoperi informații despre imagine, dar necesită doar 50 de expuneri, scrie digitaltrends.com.

Cercetătorii au înțeles că un singur pixel este suficient pentru o asemenea cameră, dar și că o lentilă nu este necesară pentru ansamblu. Astfel, dispar o serie de constrângeri de design, dar apare posibilitatea de a crea noi sisteme de fotografiere.

Momentan, aceste camere foto sunt analizate datorită dimensiunilor reduse pe care le pot avea, dar și datorită capacității mari de date pe care le pot analiza. În plus, acestea au și avantajul de a putea observa lumină din afara spectrului vizibil cu ochiul liber.